Duminica, 25 aprilie 2021

Incepe lungul drum spre casa. Aeroportul Barajas este imens,dar bine  organizat. Dupa formalitatile de rigoare ,ne-am imbarcat intr-o cursa Wizz pana la Otopeni.  Dupa cateva doua incercari nereusite care ne-am pus nervii la incercare  ,am aterizat la Otopeni . Sunt nerabdator sa ma intalnesc  cu familia mea.

Sambata, 24 aprilie 2021

Ne indreptam spre capitala. Gara Atocha este cu adevarat o capodopera arhitecturala  ,dar acunde o poveste tragica. Nu este asadar de mirare ca  masurile de securitate sunt drastice.  Pentru a intelege mai bine spiritul Spaniei ,am vizitat Muzeul National Regina Sofia unde se afla expuse operele marilor postmodernisti.

Parcul Retiro este o oaza de liniste si verdeata in inima capitalei. Fauna salbatica este ocrotita de cei veniti sa se odihneasca sau admire monumentele  de arta. In lacul cel mare ,crapi imensi ies la suprafata si aduna gustarile aruncate de vizitatori. In parc se afla statuia lui Lucifer.

Vineri, 23 aprilie 2021

Azi am primit diplomele pentru activitatea desfasurata,nu inainte de a consolida unele dintre informatiile primite. Astfel,ne-am jucat serios cu aplicatiile pe care le-am folosit in zilele precedente.  Formularele de satisfactie au fost completate in maniera clasica ,pe hartie.  Pentru a  consolida relatiile informale pe care  le-au stabilit la curs,am intrat in atmosfera traditionala spaniola la restaurantul La cuadras de Rocinante.   

Apropo,azi este Ziua Limbii Spaniole . Inainte de pandemie,la Alcala de Henares veneau cei mai importanti scriitori de limba spaniola,liderii politici si chiar Regele …. Acum festivitatea  se desfasoara fara fast.

Joi, 22 aprilie 2021

Azi am aprofundat noi aplicatii care pot facilita creativitatea. Un continut oarecare poate fi prezentat intr-o maniera mult mai atractiva daca se prezinta intr-un Power Point .  Intr-o clasa obisnuita atentia elevilor poate fi obtinuta si   si mentinuta cu ajutorul aplicatiei Zero Noise Classroom. La finalul intalnirii am ascultat  imnul orasului Alcala de Henares. Din cauza contextului generat de pandemia Covid 19  ,nu am putut vizita nicio unitate de invatamant,insa am aflat ca elevii utilizeza ,alaturi de Google Classroom ,platforma Edmodo.

Miercuri, a cincea zi, 21 aprilie 2021

Cursul a inceput cu o discutie libera despre consolidarea motivatiei in mediul scolar si nu numai. Motivatia extrinseca poate deveni ,in timp,intrinseca ,daca sunt utilizate metode care stimuleaza creativitatea. Jocurile didactice on line creeaza un climat care ,in mod paradoxal,stimuleaza atat cooperarea, cat si competitia. Un joc de tip Kahoot poate fi creat si rezolvat in grup sau individual. Se remarca totusi importanta schimbarii frecvente a membrilor dintr-o echipa pentru a evita polarizarea colectivului. Impresiile elevilor pot fi evaluate la cald cu ajutorul aplicatiei AnswerGarden. La finalul cursului am primit documentele necesare cursului. Colegii din Braila au subliniat importanta adaptarii metodelor la ciclurile de invatare. Creativitatea asistata de computer isi gaseste locul chiar si  la gradinita.

A patra zi -La pas prin Alcala de Henares si stimularea creativitatii cu ajutorul calculatorului

In toate localitatile spaniole, traditia se imbina armonios cu cele mai noi binefaceri ale tehnologiei . In Alcala de Henares,centrul vechi este cochet,curat si are edificii vechi de sute de ani in perfecta stare. Unele  dintre ele isi pastreaza inca destinatia initiala,altele si-au schimbat-o de-a lungul timpului . In piata centrala se afla statuia delicata si eleganta a marelui scriitor Cervantes ,locul favorit de intalnire pentru turisti si localnici. Cavalerul Tristei Figuri,nemuritorul Don Quijote este omniprezent in Alcala ,in berarii,in magazine cu suveniruri si in discutiile locuitorilor. Limba spaniola eufonica,mandra si un pic peltica  m-a cucerit definitiv prin asemanarea cu limba romana. Nu este asadar ca aici si-au gasit a doua patrie multi conationali . Ca sa isi potoleasca dorul de casa,pot sa cumpere din supermarket malai ,mustar de Tecuci si multe alte produse traditionale. De fapt,Castellion  este capitala neoficiala a romanilor in Spania.

La curs ,intr-o atmosfera relaxata am discutat despre stimularea creativitatii cu ajutorul tehnolgiei informatiilor. Mi-a placut cel mai mult Kahoot ,deoarece stimuleaza creativitatea ,spiritul de competitie si gandirea rapida. Abilitatile lingvistice pot fi stimulate cu pasapalabra ,iar impresiile finale pot fi centralizate cu answergarden.

Nici nu stim cand trece timpul…

A treia zi – Toledo si prima zi de curs

Sufletul si inima Spaniei- ne asigura localnicii- se afla in Toledo, stravechea cetate a fauritorilor de armuri si sabii care au raspandit credinta si civilizatia europeana in Lumea noua. Stradutele sunt inguste, cu multe scari si pante abrupte. Cladirile sunt destul de inalte, iar arhitectura recflecta cele trei religii …crestina, iudaica si islamica. Locuintele in stil maur au curti interioare si mici fantani arteziene, deoarece intr-o zona atat de arida prosperitatea  se asociaza cu apa. Zidurile inalte si solide fereau candva haremul de privirile indiscrete ale trecatorilor. Gelozia lui Othello isi gaseste asadar expresia in arhitectura orasului. Casele evreiesti au la parter pravalia si la etaj spatiile de locuit. O mica deschizatura in podeaua dormitorului le permitea stapanilor sa vada fara sa fie observati si sa decida daca trebuie sa deschida. Culoarea dominanta in Toledo, ca peste tot in Spania, este caramiziul. Cu o zi in urma, fusesem cuprins de o usoara tristete, gandindu-ma ca sunt atatea minuni pe care nu le voi vedea niciodata si taine pe care nu le voi deslusi. Intalnirea din Toledo cu un grup de compatrioti mi-a schimbat perspectiva. Ne-au spus ca sunt de multi ani in Toledo, dar nu au avut timp sa viziteze obiectivele turistice pentru ca munceau foarte mult in industria ospitalitatii. Acum sunt fericit ca am privilegiul sa pasesc pe urmele regilor Spaniei si sa inteleg ceva...Drumul de intoarcere a fost punctat de melodiile tineretii mele.

Spre seara i-am intalnit pe colegii nostri din Braila si, alaturi de colegele noastre din Bulgaria, am inceput cursul. Nu voi da amanunte tehnice despre redactarea unui blog si despre relevanta invatarii online in context pandemic. Acestea pot fi gasite usor pe orice site de specialitate. Mai importanta mi s-a parut schimbarea de perspectiva asupra invatarii. In centrul actului educational nu mai sta acumularea de cunostinte si nici macar, oricat ar parea de ciudat, creativitatea. Cel mai important aspect este STAREA DE BINE care trebuie sa radieze de la profesor catre elevi. Bucuria, incurajarea si caldura umana pot ameliora, spunea Sonia Martinez, formatoarea noastra, traumele produse de nenorocirile pandemiei …somaj, divorturi, moartea prematura. Jucandu-se cu pulpitos -caracatita bipolara- ne arata ca un copil poate sa exprime fara cuvinte fericirea, tristetea sau dorinta de a fi lasat in pace. Datoria noastra de dascali este sa ii respectam dorinta. Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare şi interior

Ar putea fi o imagine cu interior

PS  Nu neglijati cele doua link-uri cu Toledo…

Ziua a doua- Alcala de Henares si Segovia

Dimineata Sonia Martinez ne-a familiarizat cu centrul vechi al orasul Alcala de Henares si ne-a facut cunostinta cu cel mai cunoscut cetatean, Miguel de Cervantes (1547-1616). Amintirea marelui scriitor si dainuieste la fiecare colt de strada, in discutiile grabite si atat de melodioase ale localnicilor. Don Quijote si Sancho Panza au parasit de mult timp spatiul cartii si cutreiera constiinta intregii lumi, la fel de vii ca in urma cu sute de ani. In fata casei unde se afla banca celor doi eroi atat de ticniti si de umani, turistii se fotografiaza si zambesc, amintindu-si celebrele lupte cu morile de vant, la fel de serioase ca eforturile multora dintre noi.
Statuile regilor si reginelor se afla in fiecare parc, sfindand timpul si amintind prin tacerea lor orgolioasa de Epoca de Aur a Spaniei. Magazinele se deschid tarziu pentru ca nimeni nu pare sa se grabeasca cu adevarat in Alcala de Henares. Oricine are timp sa iti explice unde se afla un anumit hotel sau un obiectiv turistic. Chiar daca zambetul este ascuns de masca purtata cu o inversunare pe care noi, romanii, nu o intelegem, amabilitatea se observa din abundenta de Por favor si Gracias cu care se termina fiecare discutie purtata in toate limbile pamantului.
Dupa pranz, am strabatut muntii Sierra de Guadarrama pe autostrazi impecabile si prin tuneluri lungi pentru a ajunge la Segovia. Cu ce s-ar putea asemana acest miracol al arhitecturii? Geniul locului i-a inspirat parca pe ingineri sa creeze edificii care sfideaza timpul, uimesc calatorii si incita imaginatia artistilor. Apeductul din Segovia se pastreaza in conditii excelente, dominand profilul orasului. Catedralele imense se inalta gratios, incadrate de cerul senin si strajuite de statui ireal de expresive. Dantelariile de piatra alinta cupolele care au primit rugaciunile si penitentele generatiilor de credinciosi catolici. La final, un sentiment straniu de bucurie ma cuprinde… Am fost si eu acolo!

   

Madrid, Spania, 16 aprilie 2021

Interesul pentru Spania își are radăcinile încă din copilarie, când citeam cu nesaț aventurile marețe și ridicole a lui Don Quijote și ascultam tânguirile melodioase a lui Julio Iglesias.

Denumirile stranii mă făceau să visez tărâmuri misterioase populate de conchistadori neinfricați și printese ascunse in palate de o nemaivazută frumusete. Albacete, Estramadura, Toledo si Zaragoza erau pentru mine cântece dintr-un singur cuvânt. Eram nerăbdător să calc pe tărâmul visurilor, dar nimic nu m-a pregătit pentru Madrid.

Incă de pe Aeroportul Barajas călătorul este copleșit de un amestec de emoții și senzatii intense. Să fie suprafața imensă? Să fie dotările moderne și elegante sau imensul furnicar de oameni de toate naționalitățile? Oricum, aeroportul anticipează ce urmează să împresioneze retina călătorului. Bulevardele largi sunt marginite de verdeață, cu trotuare curate și magazine cochete. Aproape pe fiecare stradă vezi câte o statuie sau câte un palat magnific. Totul este bine păstrat și elegant, sugerând o bogătie ușor desuetă. Respectul pentru natură se vede din felul in care fiecare arbore este îngrijit. Am văzut doar autobuze electrice și multe mașini noi, putin poluante. Străzile din centru sunt adevărate lectii de Geografie si de Istorie : Calle Zaragoza, Calle Atocha, Calle Calderon… Dar cel mai mult mi-au plăcut oamenii increzatori, diverși la chip și comportament, dornici să ajute.

In cateva cuvinte, Madridul ofera mai mult decât promite in pliantele turistice.