Day 1

1.08.2021- Bucuresti -Berlin

Dupa cateva intamplari care ne-au pus la incercarea rabdarea, am decolat cu o intarziere destul de mare de pe Aeroportul Henri Coanda cu destinatia Berlin, Aeroportul Brandenburg. De fiecare data traiesc cu intensitate momentul desprinderii avionului de la sol si savurez orice viraj care imi permite sa observ lumea din inaltul cerului…. La destinatie am fost verificati cu minutiozitate specific germana. Un ofiter calm mi-a  scanat pasaportul Covid si a dorit sa-mi  vada chipul fara masca si fara sapca. Nu am putut sa-l refuz.

Orasul Berlin este imens ,dar bine organizat. Transportul public este interconectat si este usor sa ajungi in orice punct al orasului folosind metroul, trenul sau tramvaiul. La miezul noptii cand am ajuns la Hotelul Ibis din Alexanderplaz, totul parea pustiu. Dupa formalitatile de cazare, am luat camera in primire si am adormit imediat. Ma asteptau noi aventuri de cunoastere…

Day 2

2.o8.2021- Berlin

Ne-am trezit devreme. Eram nerabdatori sa facem cunostinta cu formatoarea si colegii de curs. Am ajuns la destinatie folosind metroul si am avut placuta surpriza sa observ ca nu era deloc aglomerat. De fapt, berlinezii au luat in serios protectia mediului si folosesc foarte mult bicicletele, trotinetele si motoretele electrice pe care le inchiriaza folosind aplicatii pe telefonul mobil.

Formatoarea noastra este doamna Ada Rigacci, o tanara mamica, simpatica si bine pregatita. Bebelusul ei asculta  explicatiile de la curs si se alinta in bratele mamei sau in bratele… unei cursante.

Colegii de curs vin din Italia, Spania, Cipru si Slovacia. Ne-au prezentat cateva informatii inedite despre regiunile din care provin si despre scolile unde predau. Sunt convins ca si noi ne-am prezentat frumos. Am facut un exercitiu de cunoastere si am schimbat informatii cu fiecare coleg. Am cedat tentatiei si am vorbit in limba italiana cu fratelli nostri ….

Dupa curs, am vizitat Muzeul Futurium am vazut azi inventiile de ieri ce vor modela viata noastra de maine. Dar este nevoie de o postare speciala pentru a prezenta cateva dintre minunile stiintei viitorului.

Day 3

03.08.2021

Azi ne-am dezvoltat inteligenta emotionala. Am privit un tablou si am incercat sa intelegem „povestea” care formeaza imaginea. Fiecare a vazut altceva, conform propriei sensiblititati. Acest tip de exercitiu dezvolta inteligenta emotionala si capacitatea de a formula idei intr-o limba straina sau in limba materna. Apoi am exersat ascultarea activa si am identificat ceea ce in psihologie se numeste soft skills: creativitate, empatie si colaborare. Am identificat 6 tipuri de bullying si am cautat metode prin care putem combate fenomenul.Un joc de rol ne-a ajutat sa identificam mai bine trairile vctimei si ale agresorului.

Turul ghidat ne-a purtat prin istoria Germaniei si, prin extensie, prin istoria recenta a Europei. Am vazut Reichstag, Poarta Brandenburg si Memorialul Victimelor Holocaustului.

Day 4

04.08.2021

Azi am indentificat ma multe forme ale hartuirii ( bullying) si am cautat impreuna metode de a combate acest fenomen. Fenomenul este complex si metodele de combatere trebuie sa se extinda de la nivelul individual la nivelul scolii. La ora actuala sunt apreciate metodele care pun accent pe empatie,pe constientizarea suferintelor prin care trece victima. Jocul de rol creeaza o situatie critica intr-un mediu controlat. Apoi am identificat mai multe metode de a rezolva conflictele. In principal,discutiile cu familia victemei si a agresorulului sunt ,de obicei ,eficiente. In a doua parte a zilei, am vizitat o parte a zidului Berlinului care s-a transformat intr-un muzeu al artei urbane. Mesajele despre prietenie,colaborare si toleranta infrumuseteaza un fost  simbol al opresiunii si al separarii pe criterii politice. Podul Oberbaum Brucke ,o impresionanta creatie artistica si inginereasca ,poarta inca urmele celui de-al Doilea Razboi Mondial. Partile de piatra alterneaza cu cele de metal. Spre seara am servit masa intr-un restaurant cu specific turcesc.

Day 5

05.08.2021

Astazi am aprofundat prin activitati de grup difereite metode prin care putem identica diferite forme ale agresiunii. Prin metoda THINK.SHARE. PAIR elevii pot prezenta aceeasi realitate din mai multe perspective. Prin metoda Cooperative Learning elevii lucreaza in grupuri mici pentru a gasi rezolvarea unor situatii problematice prin negociere directa si prin cooperare. Nu exista raspunsuri gresite si in final fiecare are sansa de a participa la rezolvarea problemei si de a exprima un punct de vedere. Visual Thinking este o metoda ce porneste de la o imagine pentru a identfica mai multe posibilitati de interpretare. Metoda este folositoarea mai ales in studiul limbii romane si al limbili straine..

In a doua partea a zilei am vizitat Castelul Charlotenburg si am privit cu uimire realizarile principilor germani care au pus bazele maretiei Germaniei. Conducatorii acelor vremuri nu au pus accent doar pe fast , bogatie si expansiune teritoriala,dar au incurajat invatatura si artele. Gradina palatului este spectaculoasa prin dimensiuni si grija cu care este intretinuta. Pasarile de apa se simt acasa pe lacul din parc, ,deoarece viata salbatica este protejata . Nimeni nu pescuieste nici in lac si nici in raul Spree.

Nu am putut explora toata gradina pentru ca a inceput o ploaie torentiala si ne-am grabit spre statia de autobuz. Ne-am intors la hotel cu amintiri de neuitat .

Day 6

06.08.2021

Azi este ultima zi de curs si asteptam sa primim diplomele de participare si celelalte documente necesare. |Inainte de acesta,aprofundam metoda palariile ganditoare care,desi nu este noua pentru noi,propune noi perspective. O situatie,o intamplare sau un fragment literar poate fi interpretat din mai multe puncte de vedere. Prima data ,se prezinta faptele fara niciun fel de interpretari ,apoi se are ain vedere o perspectiva optimista,una una pesimista ,fara sa se neglijeze aspectul emotional reprezentat de palaria rosie. Pentru studiul limbilor straine ,ne-a fost recomandat site-ul https://lyricstraining.com. Primim diplomele si facem fotografii,avand o usoara tristete totul are un sfarsit.

Am petrecut seara la terasa Hofbrau si am schimbat impresii despre curs si despre Germania. Bucataria germana,cu nelipsitii carnati si cartofi in toate felurile, nu m-a impresionat in mod deosebit .

Day 7

07.08.2021

Azi facem o excursie la Potsdam sub indrumarea ghidului nostru, Frederico .Orasul unde s-a tinut conferinta de pace care a marchat sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial este un amestect interesant de traditie si modernitate. Ranile provocate de razboi au fost remediate folosind solutii arhitectonice moderne care pastreaza cat se poate de mult din aspectul original. Traditia tolerantei  se poate observa si in arhitectura. Pe o strada  sunt case olandezilor care si-au parasit tara din cauza persecutiilor religioase si au contribuit substantial la  dezvoltarea economica si culturala a tarii care le-a oferit camin si respect. Peste tot se aud multe din limbile pamantului si este un conglomerat de culori si zambente care reusesc totusi sa se armonizeze. Politia este omniprezenta ,dar amabila. Politistii sunt bine inarmati,dar  amabili. Este un lucru obisnuit sa vezi un politist cu tatuaje sau cu cercel in ureche.  Traficul nu pare foarte aglomerat ,deoarece se foloseste in special transportul in comun,foarte comod si rapid, bicicletele si trotinetele electrice. Reciclarea si protectia mediului sunt luat in serios de nemti Germanii sunt incurajati sa recicleze si sa protejeze mediul in special prin recompense. Aproape fiecare ambalaj poate fi reciclat si oamenii primesc bani pentru gestul lor. Seara am inceput sa strang bagajele.