Vasile Mădălina

Ziua a IV-a, 20 aprilie 2021

Marti, 20 aprilie 2021, a debutat in forta cu o serie de discutii despre platformele folosite in  timpul orelor de curs, inainte si dupa aparitia acestei pandemii care ne-a schimbat radical procesul instructiv-educativ. Fiecare grup de profesori a prezentat si argumentat platformele folosite in propriile unitati de invatamant. Au fost aduse in discutii, site-uri ca https://miro.com/  sau https://new.edmodo.com/home. Edmondo se aseamana cu Google Classroom insa are cateva limitari. De aceea, Google Classrom ramane cea mai utilizata platforma de invatare online, atat in Spania, cat si in Bulgaria si Romania. Pe https://new.edmodo.com/home, 

 

Ziua a III-a, 19 aprilie 2021

Luni, 19 aprilie 2021, cursul a debutat cu o prezentare video a acestui oras universitar numit Alcala de Henares.

Sesiunea de icebreaking a fost insotita de multe glume, atat din partea participantilor cat si din partea formatoarei Sonia Martinez. A urmat argumentarea fiecarui participant in alegerea acestui curs si asteptarile acestei sesiuni de curs.

Grupul participantilor a cuprins doua educatoare de gradinita din orasul Stara Zagora din Bulgaria, noi 3 si inca 4 profesoare de la colegiul Economic “Ion Ghica” din Braila.

Formatoarea ne-a prezentat o comparatie intre Web 1.0 and Web 2.0. Daca Web 1.0 insemna ca profesorul era cel care furniza/oferea informatiile mot-a mot, sau asa numitul atotstiitor, Web 2.0 este insotit de interactivitate intre studenti si profesori. Web 2.0 are rezultate de exceptie atunci cand profesorul face schimb de informatii cu elevii sai, toti fiind intr-o stare de well-being.

Ce am invatat ? Am invatat sa scriu un blog, deci ma pot numi un mic blogger 🙂 Faza draguta este ca mereu mi-am dorit sa scriu un blog de calatorii. Google ofera aceasta optiune, numita “Blogger”. You can find my blog here: https://specialtravelblog.blogspot.com/.

      See you tomorrow !

 

 

Ziua a II-a, 18 aprilie 2021

Duminica, 18 aprilie 2021, ne-am bucurat de temperaturile ridicate ale aerului, pentru a porni intr-o calatorie de 125 km cu masina catre Segovia, traversand printr-un lung tunel, muntii Sierra de Guadarama.

O pot numi o calatorie in timp datorita vestiigiilor romane din aceasta regiune a Spaniei, care face parte din comunitatea autonoma Castilia-Leon. Segovia reprezinta Spania si Castilia la cele mai inalte cote: cea mai mare concentrare de biserici in stil roman, strazi vechi cu aroma de friptura de porc traditionala, pavate cu piatra de rau, unde este interzis accesul masinilor – toate inconjurate de zidurile vechi, dublate de o centura verde de parcuri si pajisti. Ce este special ? Apeductul Roman ce dateaza tocmai din secolul I dupa Hristos, care deservea orasul cu apa adusa din muntii Sierra de Guadarama. Apeductul din Segovia este unul din monumentele cele mai importante păstrate din perioada romană in peninsula Iberică.

Alt obiectiv turistic deosebit este castelul Alcazar.

Alcazar de Segovia este o fortificatie din piatra ce se gaseste in orasul Segovia din Spania. Este unul dintre castelele cele mai deosebite din Spania prin prisma formei sale care aduce cu un vapor. Alcazar a fost construit ca fortareata insa a servit si ca palat regal, inchisoare de stat, colegiu regal de artilerie si academie militara. Se spune ca acest castel a servit ca sursa de inspiratie pentru Castelul Cenusaresei lui Walt Disney.

Alcazarul din Segovia, ca multe alte fortificatii din Spania, a fost conceput initial ca un fort arab ridicat pe o veche structura romana. Primele referiri oficiale privitoare la castel dateaza din 1120, la 32 de ani dupa ce regele Alfonso al VI-lea de Leon y Castilia a recucerit pamanturile din zona raului Dunero, mai jos de Toledo. Castelul nu a fost cunoscut ca atare pana in timpul domniei lui Alfonso al VIII-lea (1155-1214) iar documentele mentionau aici doar structura de lemn si fundatia romana. Alfonso al VIII-lea si sotia sa, Eleanor de Plantagenet au facut din Alcazar principala lor resedinta, initiind o munca sustinuta pentru ridicarea constructiei de piatra. In intreg Evul Mediu, aceasta a ramas resedinta preferata a monarhilor din regatul Castiliei si un important punct de aparare pentru tara. Intr-o perioada in care pretutindeni in Spania se construiau castele, a fost considerabil extins de monarhii din dinastia Trastámara. In 1258 castelul a fost reconstruit in urma unei prabusiri, lucrarile desfasurandu-se in timpul regelui Alfonso al X-lea de Castilia, prilej cu care au fost infrumusetate salile oficiale iar, mai taziu, regele Juan al II-lea a ridicat noul turn care ii poarta numele.

In 1474, Alcazarul a jucat un rol important in desemnarea urmasului la tronul tarii. La 12 decembrie vestea despre moartea regelui al IV-lea la Madrid a ajuns la Segovia si printesa Isabela de Castilia, care se temea pentru viata ei din cauza rivalilor la domniei, s-a refugiat in Alcazar, sprijinita de credinciosul Andres Cabrera si consiliul orasului. A doua zi a fost incoronata ca regina in Castilia y Leon. Urmatoarea restaurare a fost condusa de regele Filip al II-lea. El a adaugat turnurile ascutite si in 1587 arhitectul Francisco de Morar a completat gradina principala si suprafetele rezervate “Scolii de Onoare”. Dupa mutarea Curtii Regale la Madrid, Alcazarul a servit ca inchisoare aproape doua secole pana cand regele Carol al III-lea a fondat aici Scoala Regala de Artilerie care a functionat 100 de ani, pana cand, la 6 martie 1862, constructia a fost partial distrusa de un incendiu.
In 1882 a inceput o restaurare care s-a desfasurat intr-un ritm lent si, in cele din urma, regele Alfonso al XIII-lea a incredintat castelul ministrului de razboi pentru a-l trasforma in academie militara. Interioarele castelului sunt la inaltimea exteriorului prin eleganta si opulenta. Cu toate distrugerile pricinuite de incendiul din 1862, ele au fost in buna parte restaurate. Remarcabile sunt Holul de onoare, Sala Tronului si Sala Regilor, impodobite cu multe opere de arta realizate de mesteri faimosi, multi dintre ei de origine araba. Castelul ramane una dintre cele mai importante atractii turistice din Spania si unul dintre cele trei puncte de mare interes din Segovia, un adevarat loc de basm unde istoria pare sa se fi oprit dezvaluindu-si frumuseti necunoscute.
Nu putem parasi orasul, fara a vizita catedrala. Segovia se mândreşte cu ultima catedrală în stil gotic ridicată în lume, cunoscută şi sub numele de “Doamna Catedralelor”. Catedrala din Segovia este aşezată într-o laterală a pieţei centrale a oraşului. Iniţial, aceasta a fost construită lângă Castelul Alcazar, dar din cauza poziţiei sale vulnerabile nu a rezistat atacurilor succesive.
Stilul arhitectural este pur gotic, prezentând trei nave şi capele laterale. A fost consacrată în anul 1768, iar podeaua acesteia a fost pavată între anii 1789 şi 1792.
Catedrala măsoară 105 m pe 50 m şi are o înălţime de 33 m în dreptul navei principale. Altarul este o adevărată operă de artă, construit din marmura, jasp şi bronz. Dintre capele, ultima de pe partea evangheliarului, înfăşişând-o pe “Doamna noastra din Piedad”, opera a lui Juan Juni din Valladolid, merită toată atenţia.
Regele Juan I a instituit în catedrala din Segovia un ordin al cavalerilor, numit ordinul cavalerilor Sf. Duh (1390).
Multe spire, arce şi turnuri, alături de minuţioase detalii arhitecturale create peste secole, fac această catedrală să semene mai mult cu un castel decât cu o biserică.
Potentialul turistic al regiunii ramane a fi exploatat de urmatorii calatori.

Ziua I, 17 aprilie 2021

Bienvenido en Espana !

Cu aceste cuvinte am pasit pe teritoriul Peninsulei Iberice, mai precis in Madrid-capitala Spaniei-un oras cu aproximativ 3 milioane de locuitori si totodata cea mai inalta capitala din Europa, fiind situata la o altitudine de 646m. Pasii ni s-au indreptat ulterior la 33 km mai departe de Madrid, la Alcala de Henares (la care se ajunge foarte usor cu trenul) primul orar universitar planificat din lume. In perioada sa de glorie din secolul al XVI-lea, universitatea a realizat Biblia Complutesiana Poliglota, scrisa in patru limbi diferite, cu textul dispus pe patru coloane alaturate. Astazi, in ciuda zonelor industriale, Alcala ramane un oras fascinant care isi merita statutul de parte a Patrimoniului Universal castigat in anul 1998. Trei monumente ies in evidenta: Monasterio de Religiosas Bernardas, ilustra Universitate si micul Muzeu Miguel de Cervantes, dedicat faimosului locuitor al orasului.